Cu toată că există aplicații, jurnale și chiar recipiente create pentru a ne asigura că bem suficientă apă în fiecare zi, este mult mai ușor decât ne putem imagina să fim deshidratați. Drumețiile la un ritm moderat pot duce la deshidratare ușoară într-o oră, în timp ce o sesiune de alergare solicitantă poate duce la același rezultat în doar 30 de minute.

Însă chiar și deshidratarea ușoară poate avea efecte nedorite asupra corpului, inclusiv schimbări de dispoziție, confuzie în gândire, precum și scăderea performanței sportive. Problema este că, de multe ori nu realizăm că suntem ușor deshidratați decât când este prea târziu. Aceasta pentru că se poate să nu simțim întotdeauna- sau imediat- senzația de sete.

Astfel, dacă senzația de sete nu este un indicator de nădejde pentru a rămâne hidratat corespunzător, care sunt cele mai comune semne ale deshidratării? În continuare sunt detaliate câteva simptome comune ale deshidratării și cum este necesar să acționăm dacă le simțim.

  1. Urinarea cu frecvență redusă, sau de culoare mai închisă

Rolul rinichilor este de a filtra reziduurile și apa în surplus din corpul uman pentru a produce urină. Atunci când suntem deshidratați, rinichii transmit corpului să rețină apa, ceea ce duce la o cantitate mai mică de apă în urină și astfel la o culoare mai închisă a urinei.

În general, cu cât este mai deschisă culoarea urinei, cu atât mai hidratați suntem. Urina trasparentă sau de un galben deschis (asemeni limonadei) relevă că suntem hidratați corespunzător. La polul opus, urina mai închisă la culoare, de culoarea chihlimbarului (sau a sucului de mere) poate indica deshidratarea.

De asemenea, se poate observa că vizitele la toaletă vor fi mai puțin frecvente. Nu există un număr magic de vizite la toaletă aplicabil tuturor, dar dacă acestea sunt în număr de șapte sau opt pe zi și se observă o scădere la patru sau cinci, atunci aportul de apă trebuie crescut.

  1. Ritmul cardiac este mai rapid

Când suntem deshidratați, volumul sanguin scade, ceea ce duce la îngroșarea sângelui. Astfel, este mai dificil ca inima să alimenteze mușchii cu sânge. Deoarece inima depune un efort suplimentar pentru a pompa sânge, ritmul cardiac crește. Această creștere este greu de observat în timpul unui antrenament solicitant, dar trebuie acordată o atenție specială acestui aspect. Dacă se observă palpitații, este recomandat să luăm o pauză de odihnă și rehidratare.

  1. Apare senzația de amețeală și slăbiciune

Creierul reprezintă 73% apă, astfel că deshidratarea poate avea un impact semnificativ asupra creierului. Deshidratarea poate duce la scăderea tensiunii arteriale, care poate reduce fluxul de oxigen către creier- iar în final la amețeală și slăbiciune.

Senzația de amețeală în timpul antrenamentelor poate fi extrem de periculoasă, mai ales dacă mergem cu bicicleta pe un drum aglomerat sau în timpul unei alergări de anduranță la câțiva kilometri depărtare de casă.

  1. Apare o durere de cap care nu cedează

Pe lângă senzația de amețeală, putem constata că pot surveni și dureri de cap. Deoarece creierul este format preponderent din apă, atunci când hidratarea corespunzătoare lipsește, dimensiunea creierului poate scădea, acesta se va distanța de craniu, ceea ce poate cauza dureri.

Aceste dureri se pot exacerba dacă există o predispoziție anterioară la acest tip de afecțiuni, cu atât mai mult cu cât unele dureri de cap, inclusiv migrenele, pot fi declanșate de deshidratare.

  1. Apare senzația de oboseală

Atunci când suntem deshidratați, tensiunea arterială poate scădea, astfel fluxul sanguin către creier scade- ducând la senzația de oboseală. Conform Consiliului de Hidratare Naturală, unul din 10 pacienți care se prezintă cu simptome de oboseală sau oboseală cronică, au aceste simptome din cauza deshidratării.

Pentru sportivi, oboseala poate duce cu ușurință la performanțe slabe; un sportiv obosit nu poate să concureze la capacitatea lui maximă.

Vă confruntați cu aceste semne ale deshidratării?

Dacă recunoașteți oricare dintre aceste semne ale deshidratării, prima reacție ar putea fi să beți imediat câteva pahare de apă- dar aceasta nu este cea mai bună modalitate de rehidratare.

Electroliții sunt esențiali pentru hidratarea corpului, meținerea funcțiilor nervilor și ale mușchilor, precum și la echilibrarea acidității sanguine și a tensiunii arteriale. Pentru menținerea hidratării corespunzătoare, este necesar să consumăm acești electroliți- sodiu, potasiu, magneziu și calciu- alături de apă. Consumarea unei băuturi de tipul Nuun Sport, spre exemplu, este un mod extraordinar de a consuma proporția optimă de electroliți și apă.

Echilibrul hidroelectrolitic poate fi atins și prin obținerea apei din fructe și legume. Castraveții, spre exemplu, sunt 95% apă, iar un kiwi are o cantitate de potasiu egală cu a unei banane medii.

În general, este important să fim hidratați constant. În acest sens, este important să consumăm cantitați mici de apă, precum și băuturi bogate în electroliți pe tot parcursul zilei, și să nu începem să ne hidratăm doar la primele semne de deshidratare.

Sursă articol aici.