Cu siguranță pot să întărească sistemul imunitar – dar pot avea vreun efect asupra COVID-19?

De DANIELLE ZICKL. Articolul original îl găsiți aici.

  • Doar pentru că vitaminele, suplimentele și medicamentele pot ajuta la prevenirea și tratarea răcelii comune și a simptomelor gripei, acest lucru nu înseamnă că sunt cele mai bune măsuri pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

  • Chiar dacă obțineți vitaminele și minerale esențiale din suplimente și alimente integrale și acest lucru vă poate ajuta la întărirea sistemul imunitar, este recomandat ca, înainte de toate, să vă luați precauțiile specifice coronavirusului, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, să nu vă atingeți fața, să vă acoperiți gura și nasul atunci câd tușiți și strănutați, precum și să practicați distanțarea sau izolarea fizică pentru a preveni contactarea și răspândirea virusului.

  • Aceasta este o situație în plină desfășurarea. Dacă informația prezentată mai jos va suferi schimbări, va fi actualizată.

În fața unei pandemii globale, este firesc să doriți să vă aprovizionați preventiv cu niște cutii de vitamina C și suplimente de zinc, în încercarea de a vă stimula sistemul imunitar și poate chiar să redobândiți controlul asupra unei situații dificile.

Dar înainte de a cheltui bani pentru vitamine și suplimente, Donald Boyd, MD, RDN, medic oncolog, hematolog și nutriționist al Facultății de Medicină Yale încearcă să ne lămurească dacă dacă dozele zilnice de vitamine, suplimente și medicamente vă pot proteja de cea mai recentă tulpină contagioasă a noului coronavirus (COVID-19) – sau dacă ar trebui să facem mai mult.

În primul rând, o actualizare rapidă a informației despre virus: COVID-19 își are originea în Wuhan, China, în decembrie 2019 și, de atunci, s-a răspândit rapid în întreaga lume. Potrivit unui raport din februarie al unei misiuni comune a Organizației Mondiale a Sănătății și a Chinei, simptomele virusului pot fi ușoare precum dureri în gât, dureri de cap și congestie nazală sau severe, precum febra, tusea seacă, oboseală, producerea de spută (flegmă) și dificultăți în respirație.

Cum se poate preveni coronavirusul?

Având în vedere că simptomele virusului pot imita gripa sau răceala obișnuită, puteți fi tentat să utilizați aceleași tipuri de medicamente, vitamine sau suplimente pentru a o trata și preveni. (Este important de menționat faptul că majoritatea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 au raportat până acum febră și dificultăți de respirație ca prime simptome – niciuna dintre ele nu sunt prezente, de obicei, la debutul gripei sau răcelii comune, declară Omid Mehdizadeh, MD, medic ORL al Centrului de Sănătate Providence Saint John, pentru site-ul Prevention).

Conform lui Donald Boyd, nu se poate compara COVID-19 cu răceala obișnuită sau gripa. „Este un virus nou și periculos”, spune el pentru Runner’s World. „Pentru persoanele care iau multivitamine sau vitamina C, aceasta nu vă vor dăuna, dar nu ar trebui să vă bazați pe ele și să înlocuiți precauțiile de prevenire a coronavirusului recomandate, cum ar fi spălatul mâinilor, distanțarea sau izolarea socială.”

Alte precauții includ acoperirea gurii și nasului în timpul tusei și strănutului, curățarea și dezinfectarea zilnică a suprafețelor atinse frecvent și evitarea atingerii feței.

Ținând cont de acestea, alimentația adecvată este un factor în prevenirea oricărei boli – inclusiv COVID-19 – declară Boyd. Conform unui studiu din 2018 publicat în revista Nutrients, se menționează că deficitul de nutrienți poate scădea imunitatea.

„Diversi micronutrienți sunt esențiali pentru imunitate, în special vitaminele A, C, D, E, B2, B6 și B12, acidul folic, fierul, seleniul și zincul”, se arată în studiu. „Deficiențele de micronutrienți sunt o problemă de sănătate recunoscută la scară mondială, iar starea nutrițională precară predispune la anumite infecții.”

Institutele Naționale de Sănătate recomandă următoarele doze zilnice de micronutrienți pentru adulți:

Ca regulă generală, nivelul sigur al majorității nutrienților dintr-un supliment multivitaminic sau mineral ar trebui să fie de aproximativ 100 % din valoarea zilnică.

Cu toate acestea, există anumite excepții, potrivit Healthline. Luând doze mari de vitamine A, D și E poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, disfuncționalități ale coagulării sângelui, hemoragii și leziuni ale organelor. Doze mari de vitamina C, vitamina B6 și acid folic pot duce la probleme precum cele gastrointenstionale, greață, arsuri și pot afecta negativ sistemul imunitar. De aceea, este important să acordați atenție dozelor în care acești micronutrienți sunt administrați.

Acesta este și motivul pentru care alimentele integrale sunt întotdeauna cel mai bun mod de a obține nutrienții de care aveți nevoie, spune Boyd. Potrivit specialiștilor cardiologi  ar trebui să se consumăm 5 porții de legume zilnic, 4 porții de fructe zilnic, 6 porții de cereale integrale zilnic, 3 porții de lapte zilnic, 8 – 9 porții de carne slabă și ouă pe săptămână, 2 – 3 porții de pește (de preferință, surse de acizi grași omega-3) pe săptămână, 5 porții de nuci, semințe, fasole și leguminoase pe săptămână și 3 porții de grăsimi și uleiuri sănătoase zilnic.

Alte modalități de stimulare a sistemul imunitar și prevenire a coronavirusului recomandate de Donald Boyd sunt somnul suficient și activitățile fizice moderate (dar nu excesive) – ambele pot ajuta la scăderea stresului și la îmbunătățirea funcției imunitare. „Ascultați muzică, dansați, cântați la chitară – orice ne ajută și ne creează o stare de bine”.

Cum trebuie procedat în cazul în care considerăm că suntem infectați cu COVID-19?

Simptomele pot apărea de la două până la 14 zile după expunere. Dacă întâmpinați simptome care că ar putea avea legătură cu COVID-19, Boyd sugerează să contactați linia de urgențe 112, unde vi se vor oferi recomandări bazate pe descrierea simptomelor.

Ca recomandări generale, dacă aveți simptome ușoare, rămâneți acasă și vă auto-izolați, luați medicamente anti-termice, anti-gripale și decongestionante, spune Boyd. Dacă aveți simptome mai severe, cum ar fi febră peste 39 de grade, tuse și respirație dificilă, apelați telefonic Urgențele la 112 sau Departamentul de Sănătate Publică local.

„Nu este necesar să mergeți la camera de urgență decât dacă vi se spune în mod direct acest lucru, deoarece acolo puteți contacta sau răspândi [coronavirus]”, spune Boyd.

Dacă există suspiciunea infectării cu COVID-19, Boyd avertizează că trebuie să lucrați îndeaproape cu medicul dumneavoastră, mai ales dacă luați deja medicamente în mod regulat, deoarece unele persoane pot fi mai grav afectate de virus.

,,Aceasta este o boală cu evoluție rapidă și noi informații vor apărea cu privire la legătura dintre medicamente și coronavirus, pe măsură ce se fac mai multe cercetări”, spune Boyd.

Cel mai bine este să evitați produsele pe bază de plante în acest moment – cum ar fi ginseng, soc, echinacea – spune Boyd, deoarece medicii nu cunosc efectul pe care îl au asupra acestui virus.

În concluzie…

Obținerea vitaminelor și mineralelor esențiale din suplimente și alimente integrale este de un real ajutor pentru întărirea sistemului imunitar, este recomandat să vă luați precauțiile specifice coronavirusului, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, să nu vă atingeți fața, să vă acoperiți gura și nasul când strănutați sau tușiți și să practicați distanțarea și izolarea fizică pentru a preveni apariția și răspândirea virusului.

Dacă observați simptomele specifice virusului, sunați la numărul de urgențe 112 pentru recomandări și instrucțiuni specifice.