Percepția Deshidratării și Impactul asupra Performanței

Deshidratarea este o problemă cunoscută în rândul sportivilor, antrenorilor și fiziologilor, cu toții înțelegând că o deshidratare de peste 2-3% în timpul unei curse de anduranță lungă poate avea consecințe negative. Cu toate acestea, când nivelul deshidratării este sub 2%, dovezile sunt mai puțin concludente.

Un studiu recent a utilizat un design ingenios pentru a vedea cum deshidratarea sub 2% afectează performanța la ciclism într-un test de 15 minute, după un efort de anduranță prealabil de 80 de minute. Subiecții au efectuat același protocol de două ori, cu un tub de fluid gastric introdus în stomac. Au fost lăsați să bea puțină apă în timpul testului prealabil de 80 de minute și, de asemenea, li s-a eliberat (sau nu) apă în stomac. Ca rezultat, subiecții nu știau câtă apă totală au primit.

Cercetătorii au controlat experimentul astfel încât fiecare ciclist să efectueze un test de 15 minute o dată fiind complet hidratat și o dată fiind deshidratat cu 1,6%. De asemenea, li s-a spus cicliștilor când erau deshidratați. Cu o nuanță importantă: au mințit 50% din timp.
Uneori, cicliștilor li s-a spus că sunt deshidratați când, de fapt, nu erau deshidratați.
Rezultatul: performanța lor a fost cu 6% mai slabă gândindu-se că sunt deshidratați, comparativ cu același test când credeau că sunt complet hidratați.

În schimb, când erau de fapt deshidratați (dar li s-a spus că nu sunt), performanța cicliștilor nu a avut de suferit. De asemenea, ritmurile cardiace, temperatura gastrointestinală și efortul perceput relativ nu au fost diferite între încercări, indiferent dacă cicliștii erau deshidratați sau nu.
Concluzia studiului a fost că „acest studiu a demonstrat că atunci când participanții credeau că sunt deshidratați cu aproximativ 2%, performanța de anduranță în căldură a fost afectată cu aproximativ 6%”.

Se pare, deci, că ar trebui să vă străduiți să evitați deshidratarea de peste 2%. Dar dacă nu sunteți sigur că atingeți acest obiectiv, încercați să nu vă obsedați în legătură cu acesta. O mică eroare s-ar putea să nu aibă un efect mare. În schimb, percepția deshidratării poate avea un impact semnificativ asupra performanței, indiferent de starea reală de hidratare. Așadar, este esențial să gestionăm nu numai nivelurile reale de hidratare, dar și percepțiile noastre despre acestea.