În capul meu, cei care practică alergarea sunt diferiţi de cei care practică joggingul. Alergarea e pentru perseverenţi, joggingul e pentru cei care vor renunţa săptămâna viitoare pentru că e frig sau cald, pentru că au bilet la teatru sau nu au chef. Prima categorie îşi adaptează programul la alergare, a doua face tocmai invers.

Din partea mea, mult respect alergătorilor. Şi pentru că au început înscrierile pentru maraton, cred că acestă secţiune poate găzdui şi câteva tips-uri legate de programul unui alergător şi regimul de pregătire. E doar un punct de pornire, pentru că performanţa nu se poate face după ureche şi rezultatele au în spate disciplina şi seriozitatea. Am selectat cele mai importante informaţii, pentru începători, cei care caută răspunsuri detaliate le pot găsi aici.

Să o luăm cu începutul. Un alergător practică acest sport măcar de 4 ori pe săptămână, minim 45 de minute şi are un scop: fie îi place, fie consideră sănătatea foarte importantă, fie are de demonstrat ceva. Oricare ar fi scopul, perseverenţa este foarte importantă, dacă vrei să alergi nu te poate opri nici programul stresant, nici condiţiile atmosferice, doar medicul.

Şi echipamentul? Iarna e mai dificil, trebuie să ţii seama de temperatură mai mult decât în restul anului. Protejează neapărat capul şi mâinile.  Ai nevoie de căciuli – una pe cap şi cel puţin una de rezervă (o căciulă udă duce la pierderea de căldură), mănuşi şi echipament care să-ţi permită să transpiri puţin. Pentru asta, în partea de sus, te îmbraci cu mai multe straturi, sunt recomandate 3: un tricou cu mânecă scurtă sau lungă din material sintetic, care să lase pielea să respire (bumbacul reţine umezeala), o bluză termoizolantă (un polar subţire), iar stratul exterior e de dorit să fie un strat impermeabil. În partea de jos, e de ajuns o pereche de pantaloni mulaţi, mai groşi şi şosete, dar nu din bumbac.

Alergătorii experimentaţi recomandă ca înainte de stabilirea programului să vă evaluaţi condiţia fizică cu testul Cooper.

Apoi, e important să ştii dacă vrei să alergi singur sau însoţit. Dacă alegi varianta a doua, trebuie să găseşti pe cineva cu o condiţie fizică apropiată de a ta.

În ce priveşte alimentaţia, pentru o digestie bună, mănâncă cu minimum trei ore înainte de antrenament. Cu o oră şi jumătate înainte de efort e bine să mănanci ceva lejer – o banană sau un baton cu cereale pentru a evita o criză de hipoglicemie. În timpul alergării trebuie să te hidratezi şi abia la o jumatate de oră după efort poţi mânca un sandwich sau un baton de cereale. După alergarea de seară, cel mai bine este să mănânci legume, peşte sau o salată uşoară.

Complicat? E doar teorie, practica rămâne de bază.